Oświadczenie członków Centrum Badań nad Zagładą Żydów w sprawie wypowiedzi min. Anny Zalewskiej i nowowybranego prezesa IPN dr. Jarosława Szarka

Historia Zagłady stanowi jeden z najważniejszych, a zarazem wzbudzających największe emocje tematów w publicznych debatach toczonych w Polsce. Jest to zarazem jedno z tych zagadnień, które trzeba omawiać w spokoju, w poczuciu wyjątkowej odpowiedzialności za każde słowo. Z tego też powodu z najwyższym niepokojem śledzimy mnożące się wypowiedzi polskich polityków oraz ludzi mających bezpośredni wpływ na kształtowanie polskiej pamięci historycznej.

W ubiegłym tygodniu p. Anna Zalewska, minister Edukacji Narodowej, a zatem osoba mająca wielki wpływ na świadomość polskiej młodzieży stwierdziła publicznie, że nie jest jej znana tożsamość sprawców pogromu w Kielcach i mordu w Jedwabnem. Były to szokujące słowa, a równie szokujący był brak jakiejkolwiek reakcji ze strony rządu. Co gorsza, pełna ignorancji lub też złej woli wypowiedź minister Zalewskiej nie jest odosobniona.

Dr Jarosław Szarek, kilka dni temu kandydat na stanowisko prezesa, a dziś już prezes IPN, pytany o sprawców mordu w Jedwabnem, bez wahania wskazał na Niemców czym całkowicie zanegował ustalenia IPN, w którym pracuje od początku jego istnienia. Wypowiedzi te kompromitują minister Zalewską i dr. Szarka lecz, co bardziej istotne, stanowią fragment szeroko pojętej polityki historycznej, której ofiarą w pierwszym rzędzie jest prawda historyczna.

Wiele wskazuje na to, że dzisiejsze wypowiedzi nie pozostają bez związku ze słowami Andrzeja Dudy, który podczas kampanii wyborczej w sposób instrumentalny posłużył się jedwabieńską tragedią. Wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec nadużywania tragicznych wydarzeń z czasów Zagłady w celu osiągnięcia doraźnych korzyści politycznych. Takie działania spowodują wymierne koszty społeczne oraz doprowadzą do kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Członkowie Centrum Badań nad Zagładą Żydów
Barbara Engelking