Gęś, czosnek i śledź – kulinaria w Muzeum POLIN

Muzeum Polin, fot. M. Starowieyska, D. Golik

W jaki sposób w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN obecne są kulinaria, żywność, zwyczaje wokół stołu? O wątkach kulinarnych na wystawie „1000 lat historii Żydów polskich” opowie prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett – główna kuratorka ekspozycji. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 4 grudnia, o godz. 16 w Audytorium Muzeum POLIN.

Jedzenie i kultura stołu to ważna część stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w budowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Podczas niedzielnego wykładu kwestie te rozwinie prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett, która opowie również o tym, gdzie w Muzeum POLIN można znaleźć kulinarne wątki.

– Naszą intencją przy tworzeniu muzeum było, aby wszyscy zwiedzający – nie tylko Polacy i nie tylko Żydzi – mogli odnaleźć jakąś opowieść dla siebie, nabrać osobistego kontaktu z historią. To dotyczy także kuchni i jedzenia. Chcieliśmy mieć targ, pokazać miejsce do handlowania. Te produkty: gęś, czosnek i śledź, które pokazujemy w tej przestrzeni, są codzienne, zwykłe, obecne od wieków w kulturze żydowskiej – opowiada prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett.

Częścią opowieści będzie też wspomnienie ojca Barbary – Mayera Kirshenblatta – polsko-kanadyjskiego malarza żydowskiego pochodzenia, który urodził się w Opatowie w biednej, ortodoksyjnej rodzinie żydowskiej. W 1934 wyemigrował z Polski do Kanady i osiadł w Toronto. Co jadało się w żydowskim domu przed wojną? Jakie potrawy przetrwały podróż przez ocean? O jaki specjał pochodzący z wnętrza kury walczyły dzieci pana Kirshenblatta?

Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett – główna kuratorka wystawy stałej w Muzeum POLIN w Warszawie, a także profesor Performance Studies w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Jej wybrane publikacje: Destination Culture: Tourism, Museums, and Heritage, The Art of Being Jewish in Modern Times (z Jonathanem Karpem), Art from Start to Finish (z Howardem Beckerem i Robertem Faulknerem) oraz They Called Me Mayer July: Painted Memories of a Jewish Childhood in Poland Before the Holocaust (z Mayerem Kirshenblattem).

Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem symultanicznym na język polski.

4 grudnia (niedziela), godz. 16:00, Audytorium Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN – ul. Anielewicza 6. WSTĘP WOLNY

Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu „Spotkania wokół stołu” organizowanego przez Menora InfoPunkt. Spotkania są poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. Poruszamy się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie.

Inicjatorką i prowadzącą spotkania jest Monika Kucia, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów, autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych.

Menora InfoPunkt – to prowadzone przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN centrum informacji na temat żydowskiej Warszawy, wydarzeń kulturalnych i tematycznych wycieczek po stolicy, a także miejsce organizacji warsztatów kulinarnych przybliżających tajniki kuchni żydowsko-polskiej. W tym samym budynku w bistro Charlotte Menora można spróbować dań nawiązujących do polsko-żydowskiej kuchni.