Od 26 do 30 września w Warszawie: TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza na pierwszą odsłonę TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, który odbędzie się w Warszawie w dniach 26-30 września. „TISZ” (jid. stół) to w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. Tak też będzie podczas pierwszego w Polsce festiwalu w całości poświęconego żydowskiej kuchni. TISZ Festiwal zbiega się z radosnym żydowskim świętem Sukkot. W programie wydarzenia znalazły się m.in. warsztaty, debata, spacery kulinarno-historyczne, wegetariańska kolacja szabatowa i pokaz filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni”.

Rozpoczynający się w najbliższą środę TISZ Festiwal nie będzie kolejną sentymentalną pocztówką ze świata, którego nie ma. Festiwal pokaże współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie będzie punktem wyjścia do opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś. O ich historiach będzie mowa na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole. Uczestnicy wydarzeń będą wspólnie gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować.

Organizatorzy pierwszej edycji TISZ Festiwalu postanowili skoncentrować się na kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. A to dzięki inspiracji Fanią Lewando – właścicielką lubianej przez przedwojenną bohemę restauracji w Wilnie. Jej dania chwalił Marc Chagall, a ona sama popularyzując dietę wegetariańską rewolucjonizowała koszerną kuchnię aszkenazyjskich Żydów. Napisana przez nią książka kucharska hołdowała idei „Tikkun Olam” – czynienia świata lepszym nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot. W tym roku przypada 80 rocznica wydania niezapomnianego dzieła Fani z 400 przepisami wegetariańskimi.

Festiwal zostanie zainaugurowany w środę, 26 września, w Audytorium Muzeum POLIN. Podczas pierwszego festiwalowego wieczoru będzie można wziąć udział w debacie poświęconej kuchni roślinnej i koszernej, spróbować przysmaku inspirowanego żydowską kuchnią, a także popatrzeć na nią z przymrużeniem oka podczas improwizowanego występu Klubu Komediowego. W piątkowy wieczór, 28 września, odbędzie się natomiast wyjątkowa szabatowa kolacja w specjalnie zaaranżowanym holu głównym Muzeum POLIN. Kolację stworzą świetni szefowie kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka, Laurel Kratochvila oraz sommelier Katarzyna Federowicz. Będzie można spróbować dań, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, lecz w nowoczesnej odsłonie.

Warsztaty kulinarne w Menorze Info będą szansą, aby przekonać się, czym była (i jest!) kuchnia żydowska. 27 września pod kierunkiem zagranicznego gościa TISZ Festiwalu, pochodzącej z USA Laurel Kratochvili, właścicielki i szefowej piekarni Fine Bagels w Berlinie, uczestnicy warsztatów nauczą się przygotowywać żydowskie wypieki: nowojorskie bajgle i jerozolimskie rogaliki ze słodkim nadzieniem. Podczas drugich warsztatów, 30 września, o intrygującym tytule „Od Abrahama do Instagrama”, pod kierunkiem krakowskiej grupy NotSoKosher adepci sztuki kulinarnej będą nie tylko przygotowywać tradycyjne żydowskie przysmaki, takie jak kugel, cymes czy chałki, ale także poznają tricki jak ładnie prezentować przygotowane dania, aby stały się hitem znanego serwisu społecznościowego.

Punktem programu festiwalu są też spacery w poszukiwaniu koszernych sklepów, eleganckich restauracji i gwarnych targów przedwojennej żydowskiej Warszawy. Spacerowicze dowiedzą się, gdzie można było zjeść najlepszą gefilte fisz, a gdzie kupić słodkie wino „Karmel”, o którego smaku przypominającym aperitif pisał Józef Hen. Spragnieni współczesnej żydowsko-polskiej kuchni powinni wybrać się na food tour – spacer połączony z degustacją. Podczas TISZ Festiwalu żydowskie jedzenie powróci do Warszawy – w wybranych restauracjach będzie można spróbować specjalnie wprowadzonych do menu żydowskich smaków.

Zakończenie 5-dniowego święta żydowskiej kuchni odbędzie się w Kinie Muranów na specjalnym pokazie filmu “W poszukiwaniu izraelskiej kuchni”. Obraz jest swego rodzaju portretem mieszkańców Izraela opowiedzianym poprzez jedzenie. Twórcy filmu odwiedzają restauracje, domowe kuchnie, winiarnie, targi, uliczne stragany i szukają smaków wszędzie, gdzie się tylko da. Finałem wieczoru będzie rozmowa o żydowskiej kuchni, w której udział wezmą: Justyna Kosmala, współwłaścicielka i twórczyni Charlotte oraz Magdalena Maślak, kuratorka programów kulinarnych w Muzeum POLIN. Spotkanie poprowadzi Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Organizatorzy festiwalu przygotowali także smaczne niespodzianki.

Cały program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia dostępny jest na stronie www.polin.pl/tiszfestiwal