Składniki na 9 osób:
2 puszki ciecierzycy
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
4 małe ząbki czosnku
4 łyżki tahiny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki ćwikły
1-2 łyżeczki soli
Do podania:
1 cukinia
1 marchewka
1 kalarepa
1 pęczek selera naciowego
Przygotowanie:
Składniki na humus zmiksować na gładką masę. Zachować kilka ziaren ciecierzycy. Na środku talerza rozprowadzić humus okrężnymi ruchami łyżki. Na humusie umieścić kilka nasion ciecierzycy. Skropić obficie oliwą i posypać uprażonym sezamem. Udekorować kolendrą lub natką. Podawać ze słupkami warzywnymi, pitą lub ulubionymi krakersami.
Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.