Szybki czulent jednogarnkowy z białą fasolą i tempehem

Składniki na 9 osób:

Olej do smażenia
3 cebule, pokrojone w piórka
8 ząbków czosnku, pokrojonych drobno
8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
3 marchewki, pokrojone w kostkę
1 szklanka pęczaku
2 puszki białej fasoli
2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżki cukru
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki papryki wędzonej
1,5 łyżeczki kurkumy mielonej
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy do żeberek
1 łyżeczka chilli mielonego
Sól i czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki

Tempeh:

200g tempehu smażonego, pokrojonego w drobną kostkę
olej do smażenia
sos sojowy
papryka wędzona

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać pęczak, fasolę, pomidory, cukier, przyprawy, bulion i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dusić na małym ogniu 25-30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony tempeh. Smażyć 3 minuty a następnie dodać sos sojowy. Zdjąć z ognia i dodać paprykę wędzoną. Dodać do czulentu.

Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.