Składniki na 1 ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mielonego lnu + 2 łyżki wrzątku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g orzechów włoskich, posiekanych
1 jabłko, starte na puree
3/4 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju bezwonnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczek ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 185 stopni. Wymieszać składniki mokre i później do nich suche. Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 minut.
Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.