“Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora” – tymi słowami wydawnictwo Znak zachęca do lektury książki “Szabatowe Przepisy“.
Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.
“Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.
W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy. Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur” – zaprasza wydawca książki.
Mark Grossman dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata.
Marc Grossman “Szabatowe Przepisy. 100 receptur na żydowskie dania”
Data premiery: 8 listopada 2023 r.
Tłumaczenie: Eliza Kasprzak – Kozikowska
Wyd. Znak