Blinces pełnoziarniste z twarożkiem waniliowym z tofu i sosem truskawkowo-miętowym

Zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com

Składniki na 9 osób:

Naleśniki:
2 szklanki mąki razowej
1/4 szklanki mąki owsianej
duża szczypta soli
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki wody
4 łyżki oleju
kilka kropel soku z cytryny

Twarożek z tofu:
2 kostki dobrej jakości tofu (około 200g)
1/4 szklanki soku z cytryny (lub więcej do smaku)
2-4 łyżki mleka roślinnego
2-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
Ekstrakt waniliowy (zgodnie z instrukcją na etykiecie)
Ekstrakt cytrynowy (zgodnie z instrukcją na etykiecie)
mała garść rodzynek
szczypta soli
400 g truskawek
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
garść listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe i odstawić na bok. Wszystkie składniki na twarożek zmiksować na gładką masę. Jeśli tofu jest bardzo twarde można zmiękczyć je trochę na parze. Na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Odstawić na talerz pod przykryciem. Truskawki pokroić w dość grube plasterki. Poddusić w niewielkim rondelku dodając trochę cukru i soku z cytryny. Wyłożyć farsz na naleśniki i złożyć je jak krokiety. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Podawać z podduszonymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.