Tisz Festiwal Żydowskiego Jedzenia organizowany przez Muzeum Polin odbędzie się już po raz piąty. Spacery kulinarne, warsztaty, wydarzenia dla rodzin z dziećmi oraz seniorów – to wszystko od 12 do 16 października nie tylko w Muzeum, ale również w zaprzyjaźnionych instytucjach.
Hasłem piątej edycji Tiszu jest Wędrówka. “Podążymy śladami migracji i przeprowadzek, prześledzimy szlaki, którymi wędrują ludzie, a wraz z nimi jedzenie i przepisy kulinarne. Sprawdzimy, które potrawy zniknęły, a które wracają, bogatsze o to, co się z nim stało podczas podróży po świecie” – zapewniają organizatorzy.
– Kuchnia żydowska ma wspaniałą tradycję – podkreśla dyrektor Muzeum Polin Zbigniew Stępiński. – Jest wiele akcentów, które uważane są za typowe dla kuchni polskiej. Z falą emigracji w połowie XIX w. ta żydowska kuchnia z Polski poszła w świat i tam była dalej przekształcana.
W dotychczasowych edycjach festiwalu wzięło udział 82 tys. osób. Został on również doceniony Nagrodą Europa Nostra 2022 w kategorii “Edukacja, szkolenia i zwiększanie świadomości”.
– TISZ Festiwal to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego pokazujemy współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie staje się punktem wyjścia do opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś. Jedzenie staje się tutaj narzędziem umożliwiającym rozmowę o wspólnej historii, walkę ze stereotypami i przełamywanie barier – mówiła Magdalena Maślak, kuratorka festiwalu, w czerwcu br.
Program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia https://polin.pl/pl/tisz2022