Składniki:
1 mała główka kapusty
200g świeżych grzybów leśnych )lub 100g suszonych)
1 cytryna
150g masła
300g marchewki
1 łyżeczka mąki
sól
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Ilość porcji: ok. 8
We wrzącej wodzie ugotować świeżą białą kapustę. Poszatkować ją i dodać pokrojone świeże grzyby, wcisnąć sok z 1 cytryny, dorzucić: 10 deka masła, pęczek młodej pokrojonej marchewki, nieco soli i wstawić na godzinę do piekarnika.
Gotowe danie polać 5 deka roztopionego masła wymieszanego z łyżeczką mąki. Podawać do stołu z młodymi ziemniakami.
Notatka od Mecyjów:
To danie jest bardzo łagodne, a jego smak niewiele ma wspólnego ze znanym współcześnie bigosem. Aby je nieco urozmaicić, można dodać wędzone śliwki (np. suskę sechlońską), podsmażoną cebulę, pomidory lub kiszoną kapustę.
Przepis pochodzi z książki “Dietojarska Kuchnia Żydowska” Fani Lewando, wyd. Znak