Składniki na 9 osób:
Placki:
2, 5 kg ziemniaków
2 cebule
1 szklanka mąki z ciecierzycy (można użyć ziemniaczanej)
2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
Olej bezwonny do smażenia
Do podania: jogurt sojowy naturalny
lub
Surówka z kapusty kiszonej:
400 g kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 marchewka
1 jabłko
szczypta cukru
szczypta kminku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju bezwonnego
1 łyżka poszatkowanej natki
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać mąkę z ciecierzycy i wymieszać. Dosolić do smaku. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Składniki na surówkę wymieszać w średniej misce.
Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.