Latkes, czyli placki ziemniaczane w wersji wegańskiej z kwaśnym jogurtem roślinnym i surówką z kapusty kiszonej

Składniki na 9 osób:

Placki:

2, 5 kg ziemniaków
2 cebule
1 szklanka mąki z ciecierzycy (można użyć ziemniaczanej)
2 łyżeczki soli lub więcej do smaku
Olej bezwonny do smażenia

Do podania: jogurt sojowy naturalny

lub

Surówka z kapusty kiszonej:

400 g kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 marchewka
1 jabłko
szczypta cukru
szczypta kminku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju bezwonnego
1 łyżka poszatkowanej natki

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać mąkę z ciecierzycy i wymieszać. Dosolić do smaku. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Składniki na surówkę wymieszać w średniej misce.

Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.