Przepisy Fani Lewando: Ukraińskie serowe latkes (serniczki)

Składniki:
250 g twarogu
4 łyżki mleka
szczypta sody
100 g mąki
3 jaja
50 g masła
sól
masło klarowane do smażenia
słodka śmietana do podania
cukier do podania

Czas przygotowania: ok. 40 min.

Ilość porcji: ok. 10 szt.

Zmielić 25 deka twarogu. Następnie do 4 łyżek mleka z odrobiną sody oczyszczonej dodać: 10 deka mąki, 3 jajka, 5 deka roztopionego masła i trochę soli. Całość wymieszać ze zmielonym serem. Z masy uformować latkes. Podsmażyć je z obu stron na maśle, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać słodką śmietaną. Wstawić na 20 minut do piekarnika. Można jeść posypane cukrem.

Przepis pochodzi z książki “Dietojarska Kuchnia Żydowska” Fani Lewando, wyd. Znak

Newsletter

Wpisz poniżej swój e-mail, a nie przegapisz najważniejszych artykułów!