Latkes z batatów i jabłek z sosem tahini

Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay.com

Składniki na 9 osób

Sos tahini:
9 łyżek tahini
3 cytryny (sok)
3 łyżki syropu klonowego

Latkes:
3 duże bataty
3 jabłka
1 duża cebula, bardzo drobno posiekana
2-3 łyżeczki soli
3 łyżki (lub więcej) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
6 łyżek mąki pszennej (w wersji b/g można użyć owsianej)
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki kurkumy w proszku
1 pęczek jarmużu

Przygotowanie:

Składniki na sos tahini wymieszać dokładnie i odstawić.

Bataty i jabłka zetrzeć na drobnych okach i w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Dodać cebulę, sól, skrobię, mąkę, oliwę, kurkumę. Doprawić pieprzem i wymieszać dokładnie.

Rozgrzać olej na patelni (dno musi być przykryte całkowicie). 1 czubatą łyżkę masy wrzucić na rozgrzany olej i lekko spłaszczyć. Po około 1-2 minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Podawać z sosem tahini i blanszowanym jarmużem.

Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.