Daktyle w czekoladzie nadziewane tahini

Składniki na 9 osób:

500 g dużych daktyli medjool
2/3 szklanki tahini
1/4 cukru pudru
1/4 łyżeczki kardamonu
duża szczypta soli
3 łyżki sezamu prażonego
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:

Daktyle wydrylować (chyba, że używamy tych bez pestek). W średniej misce wymieszać tahini z cukrem, kardamonem, szczyptą soli i prażonym sezamem. Tak przygotowaną mieszanką nadziać daktyle i ułożyć je na blasze na papierze do pieczenia. Włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. W metalowej lub szklanej misce nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka, szczypty soli i cukru pudru. Po wyjęciu z zamrażalnika daktyle zanurzać po kolei w czekoladzie i odłożyć z powrotem na blachę. Posypać prażonym sezamem i włożyć ponownie do zamrażalnika lub lodówki, aby czekolada stężała.

Przepis przygotował Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, inspiracji szukając w jidyszowych książkach kucharskich.