Przepisy Fani Lewando: Kugel makaronowy z orzechami

Składniki:
ciasto na makaron (przepis na str. 178)
4 łyżki cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
120 g masła – do smarowania formy
100 g suszonych fig
1 cytryna
2 jaja
bułka tarta do obsypania formy

Czas przygotowania: ok. 2 godz.

Ilość porcji: ok. 6

Przygotować makaron z 2 jajek, ugotować i odcedzić.

Dobrze wymieszać: 4 łyżki cukru, 10 deka zmielonych orzechów laskowych, 12 deka masła, 10 deka pokrojonych na małe kawałeczki fig, sok z 1 cytryny, cienko startą skórkę z 1/2 cytryny i 2 jajka.

Rozsmarować masło w naczyniu na kugel, posypać bułką tartą i przełożyć masę. Naczynie wstawić do garnka z wodą i trzymać w nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje. (Można także wstawić do naczynia z czulentem).

Notatka od Mecyjów:

Piekarnik powinien być nagrzany do około 180 stopni, a pieczenie zajmie minimum 30 minut. Używamy wysokiego, okrągłego naczynia (ceramicznego lub żaroodpornego) – podobnego do formy na suflet.

Przepis pochodzi z książki “Dietojarska Kuchnia Żydowska” Fani Lewando, wyd. Znak

Newsletter

Wpisz poniżej swój e-mail, a nie przegapisz najważniejszych artykułów!