Składniki:
ciasto na makaron (przepis na str. 178)
4 łyżki cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
120 g masła – do smarowania formy
100 g suszonych fig
1 cytryna
2 jaja
bułka tarta do obsypania formy
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Ilość porcji: ok. 6
Przygotować makaron z 2 jajek, ugotować i odcedzić.
Dobrze wymieszać: 4 łyżki cukru, 10 deka zmielonych orzechów laskowych, 12 deka masła, 10 deka pokrojonych na małe kawałeczki fig, sok z 1 cytryny, cienko startą skórkę z 1/2 cytryny i 2 jajka.
Rozsmarować masło w naczyniu na kugel, posypać bułką tartą i przełożyć masę. Naczynie wstawić do garnka z wodą i trzymać w nagrzanym piekarniku aż zbrązowieje. (Można także wstawić do naczynia z czulentem).
Notatka od Mecyjów:
Piekarnik powinien być nagrzany do około 180 stopni, a pieczenie zajmie minimum 30 minut. Używamy wysokiego, okrągłego naczynia (ceramicznego lub żaroodpornego) – podobnego do formy na suflet.
Przepis pochodzi z książki “Dietojarska Kuchnia Żydowska” Fani Lewando, wyd. Znak